26.12.08

2008 i låtar

Mycket i mitt liv kan kopplas till och återupplivas genom låtar. Här är 10 låtar som alltid kommer vara 2008 för mig. Klicka på låtnamnen för att se youtube-klipp. (Bilden har ingenting med låtarna att göra, men gör det lite roligare för er att kolla på)

.1938


David Gray - Babylon II

        Egentligen hela albumet White Ladder. Jag lyssnade på det här (och nästa på listan) när jag tog min nästan dagliga afternoon nap i Chicago. Jag låg med fötterna på huvudkudden och tittade ut genom fönstret ner på floden tills jag somnade. I somras var det för jobbigt att lyssna på den här låten och inse att jag inte längre var i Chicago, så jag hoppade alltid över den här när den kom upp på shuffle. Det här är lätt bästa skivan jag hört 2008. Jag frågar mig ofta vad jag definierade min musiksmak efter innan jag började lyssna på David Gray och Ryan Adams.
Jose Gonzalez - Crosses
        Egentligen hela albumet Veneer, av samma anledning som ovan. Jag är som alltid lite sen med egentligen självklara musikupptäckter och började inte lyssna på Jose förrän i våras.
Jason Mraz - I'm yours
        Alla har hört den. Så fort jag hör den numera tänker jag på när vi var i Los Angeles. Vi satt i publiken på en inspelning av The Tonight Show with Jay Leno och gäster var Jason Mraz och Sylvester Stallone. Han var helt överraskande bra live och dagarna efteråt gick vi alla tre och sjöng på I'm yours hela tiden.
Flo Rida ft. T-Pain
        Den här låten spelades på och sammanfattar alla collegefester vi var på i våras. Enda skillanden mellan resten av låtarna som spelades där och den här låten är att den här faktiskt är bra.
Ben & die Technotanzerin - Skinny Boy
        Sanna och Ben spelade in en demo i musikbyggnaden på North Park under våren. Den här låten skrev Sanna när hon var 16 år. Den fastnar direkt och har hitpotential. När jag hör den ser jag Sanna framför mig när hon struttar omkring bakom flygeln och dricker vatten ur sin sportflaska var femte sekund och i nästa stund sjunger in ett vocal track i den primitiva inspelningsapparaten som står uppställd på ett högt bord. Och jag ser henne också framför mig i vår säng som fyllde hela motellrummet i Santa Barbara, där hon lyssnade på demolåtarna om och om igen och kritiserade sig själv.
Kanye West ft. Chris Martin - Homecoming
        När saknaden efter Chicago var som mest påtaglig i somras lyssnade jag på den här låten, som handlar om Chicago. I videon syns "the Bean" och delar av downtown.
Veronica Maggio - Måndagsbarn
        Den här låten påminner mig om Gullbrannasommaren. Först spelade min rumskompis den hela tiden på hög volym, och sen tog jag över. Maggio har så skön röst!
A-Team - America Fuck Yeah
        Den här satiriska låten började vi sjunga på titt som tätt under vår roadtrip.
Ryan Adams - New York New York
        Den här låten, här i akustisk version, lyssnade jag på när vi flög över Manhattan på väg till JFK.
Ray LaMontagne - Hold You in my Arms
        Första gången jag hörde Ray satt jag i en bil full av UCSC-studenter på väg till stranden mitt i natten. Vi var på spring break i Santa Cruz och roomien till tjejen som vi bodde hos hade födelsedagsfest. Vi fick för oss att åka till stranden och klättra ut på några klippformationer som stack ut i havet. Salt luft, sand mellan tårna, Californien, vågor som slår mot klippkanten, sen kväll...
America - Ventura Highway
        Den här låten har alltid hetat "artist - Ventura Highway" i min iTunes. Jag började nynna på den när vi korsade Ventura Boulevard för att komma till Universal Studios i Los Angeles och när jag hör den nu får jag flashbacks till den dagen.

Jag har många fler låtar som jag skulle kunna lista här, men tio får räcka. Den här listan är mest för mig själv, för jag ångrar att jag inte gjorde samma sak 2007. Nu har låtarna jag mindes som 2007 då fått nya händelser kopplade till dem, och minnena har försvagats. Jag tycker att det är så tråkigt när man har ett starkt minne kopplat till en låt, och sen om man lyssnar för mycket på den efteråt så bleknar minnet.

Snart kommer 2008 i bilder, om jag orkar. Kanske filmer också?

1 comment:

I read and appreciate all your comments, thank you so much!
I understand Swedish, English and German. If you have a question, please check my FAQs before asking here. Thanks!